'Tekort huurwoningen door hoge grondprijs'

De komende jaren ontstaat er een tekort van betaalbare huurwoningen in de vrije sector met een huurprijs van 654 tot 800 euro. Dat komt doordat gemeenten te hoge grondprijzen vragen, waardoor voor nieuwe huurwoningen een te hoge huurprijs moet worden gerekend. Dat concluderen ABN AMRO en Capital Value in een dinsdag gepubliceerd onderzoek.

De onderzoekers verwachten dat het woningtekort in Nederland de komende jaren zal toenemen, naar driehonderdduizend woningen in 2020. Vooral het aanbod van betaalbare huurwoningen net boven de vrije-sectorgrens van 654 euro komt onder druk te staan, concluderen de bank en het adviesbureau. Meer mensen moeten namelijk, al dan niet noodgedwongen, voor een huurwoning kiezen, onder meer door de flexibilisering van de arbeidsmarkt en de strengere eisen voor hypotheken.

"Ondanks de stijgende vraag worden er in veel gemeenten nog onvoldoende huurwoningen bijgebouwd vanwege te hoge grondprijzen", licht directeur van Capital Value Marijn Snijders toe. "Bij bouwplannen wordt veelal door projectontwikkelaars en gemeenten gerekend met te hoge huurprijzen. Aanpassing van de grondprijzen door gemeenten is daarom noodzakelijk om de bouw van huurwoningen in het middeldure huursegment mogelijk te maken."

De onderzoekers zien wel een lichtpuntje. Zij verwachten dat internationale beleggers de komende jaren geld gaan steken in de middeldure huursector in Nederland. Komend jaren is in totaal drie miljard euro beschikbaar voor investeringen in huurwoningen, waarvan een miljard uit het buitenland. Corporaties kunnen daar gebruik van maken door verkoopopbrengsten van middeldure woningen te gebruiken om juist goedkopere huurwoningen te bouwen, aldus de onderzoekers.