Wilders blij met rapport

Het rapport van Capital Economics over het vertrek uit de Europese Unie vormt de uitweg uit de crisis. Dat vindt PVV-leider Geert Wilders. Nederland moet daarom uit de EU stappen, zo zei hij donderdagochtend bij de presentatie van het rapport in Den Haag.

"Dit rapport is het beste nieuws in jaren", zei hij. "Het bewijst dat een vertrek uit de EU veel voordeliger is dan blijven aanmodderen in de EU en het biedt Nederland ook een uitweg uit de crisis."

Het rapport zorgt ervoor dat Nederland kan loskomen 'uit het moeras waar we ons nu in bevinden'. Het staat ook voor extra banen en extra inkomsten voor burgers en bedrijven. Ook herwint Nederland de nationale soevereiniteit, aldus Wilders.

De PVV-leider erkende dat risico's zijn verbonden aan een vertrek uit de EU. "Eerlijk is eerlijk: er zijn ook nadelen, zoals de transitiekosten." Maar Wilders zei Capital Economics na dat die relatief klein en beheersbaar zijn. "In ieder geval wegen ze niet op tegen de enorme voordelen in economische en financiële zin."

Wilders riep daarom opnieuw op om uit de EU te stappen. "We laten ons niet langer onder de voet lopen door de EU." Nederland moet weer baas worden over het eigen geld, de eigen begroting, de eigen grenzen en de eigen toekomst, aldus de PVV-leider.

Kosten en risico's
Een vertrek van Nederland uit de Europese Unie gaat gepaard met kosten en risico's, maar die zijn 'bescheiden en beheersbaar'. Dat staat in het rapport van onderzoeksbureau Capital Economics, dat die kwestie in opdracht van de PVV onderzocht. Het rapport werd donderdagochtend in Den Haag gepresenteerd.

De kosten houden vooral verband met het inwisselen van de euro door een nieuwe munt. Die 'nieuwe gulden' zal waarschijnlijk aanvankelijk waarde verliezen, maar dat duurt niet lang. "We hebben weinig aanwijzingen gevonden die erop duiden dat, na een aanvankelijke en tijdelijke volatiliteit, de nieuwe gulden noemenswaardig in waarde zal toe- of afnemen", stelt Capital Economics.

Een vertrek uit de EU vormt daarom geen bedreiging voor de stabiliteit van de banken, de positie van de Nederlandse overheidsschuld of pensioenen.

De onderzoekers wijzen er bovendien op dat er ook aanzienlijke risico's zijn verbonden door in de EU te blijven. De euro is een 'fundamenteel gebrekkige munteenheid' en er bestaat het gevaar dat de situatie in de hulpbehoevende eurolanden uit de hand loopt. "Uit onze analyse blijkt dat wat dit betreft Nederland beter af zou zijn wanneer het haar lot in eigen handen neemt, in plaats van bij 'de duivel die je kent' te blijven", zo staat in de Nederlandse samenvatting van het rapport.

Uit het rapport blijkt verder dat de welvaart toeneemt als Nederland uit de EU stapt. De economie zou in tien jaar met tien procent groeien. De kosten van het zakendoen zouden op termijn minimaal twintig miljard euro lager uitvallen. Ook verbeteren de overheidsfinanciën, doordat Nederland in de periode tot 2035 volgens de onderzoekers honderden miljarden euro's minder zal hebben afgedragen aan Brussel.