Russische KNMI: sneeuwgarantie in Sochi

Op de Olympische Winterspelen in Sotchi zullen zich geen problemen voordoen door een tekort aan sneeuw. Directeur Roman Viljfand van het Gidromettsentr, het Russische KMNI, geeft voor het Olympisch park in Krasnaja Poljana een sneeuwgarantie tot in ieder geval 20 februari.

"Er is voldoende sneeuw gevallen en die is compact", aldus Viljfand. Zijn plaatsvervanger Valery Lukyanov meldde dat ook op de springschans sneeuw ligt en dat de laag voldoende is om de olympische wedstrijden op te houden. "Mochten we ongunstige temperaturen krijgen, dan worden er sneeuwkanonnen in stelling gebracht. Die kunnen bij een laag positieve temperatuur een eventueel tekort opvangen," zei Lukyanov gisteren.

Journalisten rond de olympische site in Krasnaja Poljana, op zo'n 45 kilometer ten noorden van het olympisch park in Adler, waar de schaatssporten plaatsvinden, bevestigen de goede sneeuwomstandigheden. Een Australische televisieverslaggever die net op de piste was geweest toonde zich zelfs verbaasd. "Er ligt veel sneeuw, die is droog en smelt niet. Het viel me alles mee."

"Het is er niet echt koud, maar volgens snowboarders was er prima op de sneeuw te sporten", zei een andere verslaggever. Temperaturen in en om Sochi belopen momenteel tien tot twaalf graden boven nul. De afgelopen dagen was het iets frisser, rond vijf graden en was er zelfs nachtvorst. Krasnaja Poljana ligt echter hoger, waardoor de temperatuur daar lager ligt.

De toegangsweg tot de piste in Krasnaja Poljana maakt vier dagen voor het begin van de Spelen nog een rommelige indruk. Werklieden zijn nog bezig vangrails aan te leggen en de toegangspoort voor toeschouwers ligt er nog ronduit modderig bij. Overigens is de Russische president Vladimir Poetin gisteren aangekomen in Sochi om de Spelen bij te wonen. Tegen het persbureau Interfax zei hij niet van plan te zijn zelf het olympische vuur te ontsteken.

In Rusland doen geruchten de ronde dat Alina Maratovna Kabajeva het vuur zal doen ontbranden. Kabajeva is de een na beste ritmische gymnaste van Rusland en won twee keer een olympische medaille. Al jaren gaan geluiden dat ze de nieuwe liefde van Poetin is.