Tot vier jaar cel voor leiders jeugdbende Culemborg

De leden van een jeugdbende in Culemborg hebben celstraffen tot vier jaar gekregen. De zaak draait om de zes zogenoemde kernleden van de groep. De tientallen inbraken die de bende pleegde gingen veelal gepaard met grof geweld. Een 17-jarige kreeg een fors hogere straf dan geëist omdat de rechtbank in Arnhem hem dinsdag als volwassene berechtte.

De 17-jarige heeft volgens de rechtbank een leidende rol gehad, waarbij hij onder meer deelnam aan tien inbraken. Hij kreeg drie jaar cel terwijl justitie 21 maanden jeugddetentie had geëist.

De hoogste straf die de rechtbank oplegde, vier jaar cel voor een 19-jarige Culemborger, wijkt niet veel af van de vijftig maanden die justitie had geëist. Deze man heeft volgens de rechtbank onder meer dertien woninginbraken gepleegd.

Een 21-jarige verdachte was eerder vrijgelaten om hem de kans te geven zijn school af te maken. De rechtbank oordeelde dat zijn misdrijven ernstig genoeg zijn om hem direct weer op te sluiten. Hij kreeg twee jaar cel voor zeven inbraken.

De laagste straf die de rechtbank dinsdag oplegde was acht maanden, met daarnaast acht maanden voorwaardelijke celstraf voor een 17-jarige die zeven inbraken had gepleegd. Hij moet een traject volgen waarin jongeren in samenwerking met het gezin onder begeleiding worden gesteld. De rechtbank volgde hierin de eis van justitie.

Naast inbraken worden de bendeleden verdacht van heling, witwassen en het vormen van een criminele organisatie. Het aantal woninginbraken in Culemborg verdrievoudigde in de eerste helft van 2012 in vergelijking met het jaar daarvoor. Bij sommige bewoners werd zes keer op rij ingebroken.

In de zaak werden opgenomen gesprekken als bewijs gebruikt. De advocaten vonden dat dit niet kon omdat niet vast zou staan dat de stemmen van de verdachten zelf waren, maar volgens de rechtbank kon in dit geval stemherkenning worden gebruikt.