Kamp vindt reddingsplannen Aldel onvoldoende

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) ziet een doorstart van Aldel niet zitten. Hij vindt de reddingsplannen voor de aluminiumfabriek die de gemeente Delfzijl, de provincie Groningen, Groningen Seaports en Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta (SBE) presenteerden 'onvoldoende uitgewerkt'. Dat heeft Kamp woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Kamp ziet 'geen aanknopingspunten' voor een doorstart. Hij vindt bovendien dat de problemen van Aldel niet alleen bij de hoge energiekosten liggen. "Het bedrijf lijdt al langere tijd verlies, met name door sterk gedaalde aluminiumprijzen", schrijft de bewindsman in zijn brief.

De Tweede Kamer debatteert woensdagmiddag over de toekomst van Aldel. In het reddingsplan zou de nabijgelegen warmtekrachtcentrale Delesto subsidie moeten krijgen om de energieprijs voor Aldel te drukken. Daarvoor moest de minister echter wel subsidieregels versoepelen.

Dat Kamp niet van plan is met de plannen in te stemmen, komt vooral doordat hij vindt dat er geen sprake mag zijn van staatssteun. "Voorstellen mogen er niet toe leiden dat bepaalde bedrijven bevoordeeld worden met niet-marktconforme energieprijzen", schrijft hij.

Ook stipt Kamp aan dat het ingediende voorstel 'voornamelijk ideeën bevat die eerder zijn aangedragen en door mij zijn onderzocht'. De minister laat wel weten voorstellen die een doorstart mogelijk maken te zullen blijven bekijken.