'HartpatiŽnten soms geschoffeerd'

Hartpatiënten en hun familieleden voelen zich in het ziekenhuis soms geschoffeerd door verpleegkundigen en artsen. Daarover kreeg Stichting Hartpatiënten vorig jaar zo'n 2800 meldingen, schrijft De Telegraaf maandag. Zorgwerkers zouden niet altijd duidelijk communiceren met hun patiënten en vaak met de botte bijl te werk gaan.

Een jaar geleden werd een meldpunt ingesteld door Stichting Hartpatiënten, waar in 2013 bijna drieduizend meldingen binnenkwamen. 1052 klachten gingen over 'beroerde bejegening', 1700 klachten repten over slechte communicatie en samenwerking tussen zorgverleners. De overige klachten gingen over vermeende medische en verpleegkundige fouten.

Een verpleegkundige legt in de krant uit dat veel patiënten mondiger zijn geworden. Zorgpersoneel zou het tegelijkertijd steeds drukker hebben gekregen, een combinatie die leidt tot frustraties. Wel besteden zorgopleidingen steeds meer aandacht aan communicatie tijdens de studie, stelt de verpleegkundige.

Drie ziekenhuis kregen het meeste meldingen, zegt Overveld. Over het Hagaziekenhuis in Den Haag, het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis in Goes en het inmiddels failliette Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse werd het meest geklaagd.

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis maakte na het faillissement een doorstart als Spijkenisse Medisch Centrum. Uit een rapport wat de Inspectie voor de Gezondheidszorg eind vorig jaar uitbracht, bleek dat er veel mis was in het Ruwaard van Putten. Zo werden dossiers niet goed bijgehouden en werd er slecht gecommuniceerd over patiënten.