Samsom: Rutte liever niet naar Sochi

PvdA-leider Diederik Samsom had premier Mark Rutte (VVD) liever niet naar Rusland zien afreizen voor de Olympische Winterspelen. "Ik had een andere afweging gemaakt", zo zei hij zondagavond in Nieuwsuur. Rutte zou wat Samsom betreft alles op alles moeten zetten om Rusland aan te spreken op het mensenrechtenbeleid.

De leider van de sociaaldemocraten had liever gezien dat alleen de koning, als erelid van het internationaal olympisch comité IOC, en minister van Sport Edith Schippers (VVD) naar Sochi zouden zijn gegaan. "Ik had de regeringsleider niet afgevaardigd", zo oordeelde hij over het besluit van zijn coalitiepartner.

Nu Rutte heeft besloten toch met een zware delegatie naar Sochi te gaan verwacht Samsom dat hij zijn aanwezigheid maximaal benut. Zo zou de Nederlandse delegatie bijvoorbeeld kunnen gaan praten met Russische homoactivisten of naar de protestzones kunnen gaan die het gastland heeft ingericht voor kritische geluiden.

Rutte maakte vrijdag bekend dat koning Willem-Alexander, koningin Máxima, hijzelf en minister Schippers naar Sochi gaan. Nederland loopt daarmee uit de pas met andere landen, die uit protest tegen onder meer de Russische antihomopropagandawet, hun staatshoofd of regeringsleider niet afvaardigen.

Rutte zegt dat door wel te gaan juist de mogelijkheid ontstaat om Rusland te confroneren met de Nederlandse visie. Rusland en Nederland hebben een turbulent jaar achter de rug. Het vriendschapsjaar waarmee vierhonderd jaar betrekkingen werden gevierd werd geplaagd door diplomatieke incidenten.