Wim-Lex verloochent homo's

In de rubriek Plat Haags nemen FOK!-columnisten en submitters het Nederlandse politieke en maatschappelijke landschap onder de loep.

We zijn gek. Onterecht woedend op Vitesse, maar tegelijkertijd gaat onze koning op bezoek bij een schurkenstaat.

Eerst maar even over Vitesse. Een speler met een Israëlisch paspoort mocht niet mee op trainingskamp naar de Verenigde Arabische Emiraten. Antisemitisme, riep iedereen. Onzin! Stel nou eens, dat FC Lutjebroek op trainingskamp gaat naar Noord-Korea. De Zuid-Koreaanse voorstopper Yo Fuk Yoe zou dan niet mee mogen. Waarom niet? Omdat Noord-Korea Zuid-Korea niet erkent, en houders van een Zuid-Koreaans paspoort niet toelaat. Volkomen terecht. Want landen hebben het volste recht om elkaars bestaan niet te erkennen, en dus houders van paspoorten van die niet-bestaande landen de toegang te weigeren. Dat is gewoon het recht van de soevereine staat. Dat geldt voor Noord-Korea (los van wat een schorem dat land bestuurt met rechteloosheid en moordpartijen als onderdrukkingsmethodes) en dat geldt voor de VAE. Dat heeft dus nul komma niets te maken met antisemitisme. Er valt Vitesse dus niets te verwijten qua Jodenhaat. Niet zolang er tenminste geen sissende geluiden worden gemaakt als ze tegen Ajax spelen.

Een andere vraag is, of je wel op bezoek moet gaan bij een of nadere schurkenstaat. Ik vind van niet. In ieder geval niet als die schurkenstaat zich doof zal houden voor je argumenten.

Ik ben een columnist die met een behoorlijk grote bek nogal tegendraadse meningen verkondigt. Toch word ik niet om 5 uur ’s morgens door een horde gewapende agenten van mijn bed gelicht. Evenmin word ik op straat opeens in mekaar getrapt, ontvoerd en ’s nachts in de vrieskou naakt achtergelaten nabij de Oostvaardersplassen. Er zijn landen, waar dat soort gruwelijkheden schreeuwlelijken als ik wel boven het hoofd hangt. Zoals Rusland.

Dwarsliggers worden dood aangetroffen, of na een schijnproces gevangengezet. En dat geldt niet alleen voor mensen die weigeren de hielen van de heer Poetin (de eenentwintigste eeuwse Stalin) te likken, dat geldt ook voor de voorvechters van homorechten. Rusland is een schurkenstaat, en niets minder dan dat. En niet een schurkenstaat die bereid is, serieus te luisteren naar kritische geluiden. Dat werd wel bewezen toen Poetin na een goed gesprek met Rutte het lef had om bij een gezamenlijke persconferentie in het Russisch ons land en onze premier te schofferen.

De komende winterspelen doen mij erg denken aan de Olympische Spelen van 1936. Die werden door Hitler misbruikt als propagandacircus. Poetin flikt hetzelfde kunstje. Regeringsleiders van belangrijke landen zoals Frankrijk en de VS weigeren de winterspelen te bezoeken. Onze premier en, erger nog, onze koning en koningin gaan wél. Dat vind ik een regelrechte blamage. Van die Rutte zijn we met een beetje mazzel na de komende verkiezingen weer verlost. Met Willem-Alexander en Maxima ligt dat anders. Met hun zitten we nog wel een paar decennia opgescheept. Rond de kroning van Willem-Alexander had ik mij voorgenomen hem niet langer te beschimpen. Ik had gehoopt dat hij zich verre zou houden van stommiteiten zoals hij voor die tijd had begaan. Dat hij en zijn vrouw aanwezig willen zijn bij een sportief propagandavehikel van een homofobe idioot  maakt dat ik daar nog maar eens een nachtje over ga slapen. Welterusten meneer de president, slaap zacht.

Nieuwe columnisten gezocht:

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar Zonnetje40. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns