Israël laat Palestijnen vrij en bouwt verder

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft een beroep gedaan op de VS om bouwplannen van Israël in joodse nederzettingen tegen te houden. Israël weigert de bouw stop te zetten maar laat als 'teken van vertrouwen' wel een groep Palestijnse gevangenen vrij.

"De president vroeg om een Amerikaanse interventie om de Israëlische regering te laten stoppen met het aankondigen van nieuwe bouwprojecten om zo het vredesproces niet te laten ontsporen en de Amerikaanse inspanningen niet teniet te doen", aldus de Palestijnse toponderhandelaar Saeb Erekat vrijdag.

Abbas had zijn verzoek kenbaar gemaakt tijdens een bespreking met Amerikaanse regeringsfunctionarissen. Volgens Erekat maakt de bouw in nederzettingen het vredesproces kapot en kan het aan Palestijnse zijde een vergelding ontlokken.

In plaats van aan het verzoek van Abbas toe te geven heeft Israël echter besloten om, vermoedelijk maandag, een groep van circa 24 Palestijnse gevangenen vrij te laten. "We gingen er eerst vanuit dat ze zondag al vrij zouden komen, maar vanwege technische problemen is het een dag verplaatst", meldt het Witte Huis via een zegsman.

De bouw van ongeveer 1400 woningen op de Westelijke Jordaanoever zal dus gewoon doorgaan. Donderdag zei een bron bij de Israëlische regering dat volgende week nieuwe bouwprojecten worden aangekondigd. Er zouden onder meer nieuwe woningen gepland staan op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem, gebieden die door de Palestijnen worden geclaimd voor hun toekomstige staat.