Surinaamse opschudding om zaak-Bouterse

De zaak rond Dino Bouterse, die in de Verenigde Staten wordt verdacht van terrorisme, heeft in Suriname het hele weekeinde voor flinke opschudding gezorgd. De rechter in New York stemde intussen in met een eis van de advocaten, die meer tijd vroegen om de verdediging voor te bereiden. De volgende zitting vindt plaats op 7 februari.

Dino Bouterse (41), de enige zoon van president Desi Bouterse van Suriname, werd eind augustus gearresteerd in Panama en uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Daar werd hij in eerste instantie beschuldigd van drugssmokkel en wapenhandel, afgelopen vrijdag schroefde de aanklager de aanklacht op tot 'steun aan een terroristische organisatie'. Bouterse zou bereid zijn geweest hezbollah-militanten te bewapenen en hen valse paspoorten te bezorgen. Vanuit Suriname zouden ze aanvallen op Amerikaanse doelwitten voorbereiden.

Het vierkoppige advocatenteam in New York noemde de aanklacht zaterdagavond al 'een belediging voor hun cliënt en het goede volk van Suriname'. Winston Lackin, minister van buitenlandse zaken in de regering-Bouterse, was het hele weekend te zien op de staatstelevisie. Ook hij sprong in de bres voor Bouterse junior. "Ons mooie land, een multi-etnische bloementuin, staat wereldwijd bekend als tolerant en vredelievend. Wij hebben niks te maken met terrorisme."

De oppositie reageerde daarop als door een wesp gestoken. "In plaats van met gepaste terughoudendheid te reageren en het rechtsproces af te wachten, verkondigt minister Lackin nu al dat de verdachte onmogelijk schuldig kan zijn. De regering probeert de gemeenschap een rad voor de ogen te draaien", zo luidt een communiqué.

Ondertussen neemt de druk toe op het Openbaar Ministerie in Suriname. Uit de tenlastelegging blijkt dat Dino Bouterse toegang had tot valse paspoorten en grote voorraden cocaïne bijhield in zijn overheidskantoor. De vraag rijst nu wie mogelijk nog meer betrokken was. "De procureur-generaal moet zo snel mogelijk uitzoeken wat hier is gebeurd. We hebben niet voor niks wetgeving die terrorisme en de financiering daarvan strafbaar stelt", stelt Chandrikapersad Santokhi, oppositieleider en voormalig minister van Justitie.

Desi Bouterse noemde twee maanden geleden de arrestatie van zijn zoon al een 'enorme klap', maar reageerde nog niet op de nieuwe beschuldigingen. De kans is groot dat hij zijn zoon nooit meer zal terugzien. Wel is sinds zaterdagavond de bekende Nederlandse strafpleiter Inez Weski, die Bouterse onder haar cliënten mag rekenen, in Suriname. Tegenover nieuwssite Starnieuws bevestigt ze dat ze overleg moet plegen met 'enkele cliënten', maar de zaak-Dino zou daarbij niet aan de orde zijn.