Chinese straaljagers in omstreden zone

China heeft donderdag enkele straaljagers en een vliegende radarpost door zijn omstreden nieuwe luchtverdedingszone boven de Oost-Chinese Zee laten vliegen. Een woordvoerder van de Chinese luchtmacht verklaarde tegen het staatspersbureau Xinhua dat het om normale patrouillevluchten ging. Of ze buitenlandse vliegtuigen zijn tegengekomen liet hij in het midden.

De Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea zeggen dat ze zich niets van de vorige week eenzijdig door China ingestelde zone zullen aantrekken. Ze zeggen ook meermalen door de zone te zijn gevlogen zonder dat China daarop heeft gereageerd.

China verlangt sinds zaterdag dat vliegtuigen die door de zone vliegen zich bekendmaken en instructies van Chinese verkeersleiders opvolgen, ook als ze niet op weg naar China zijn. Volgens analisten is China er niet op uit een confrontatie uit te lokken, maar wil het zijn aanspraken op betwist gebied verstevigen. De Chinese zone overlapt gedeeltelijk een zone die door de VS is ingesteld en sinds 1969 door Japan wordt beheerd. Met Japan ruziet China al langer over een groepje onbewoonde eilanden in de Oost-Chinese Zee, die door Japan de Senkaku en door China de Diaoyu worden genoemd.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van defensie liet zaterdag weten dat 'te gelegener tijd' elders soortgelijke zones zullen worden ingesteld. Aangenomen wordt dat hij doelde op de Zuid-Chinese Zee, die China helemaal voor zich opeist.