'Mening Poetin beïnvloedt Greenpeace-zaak niet'

Dat de opvarenden van de Arctic Sunrise volgens de Russische president Vladimir Poetin geen piraten zijn, heeft geen invloed op hun strafzaak. Volgens Poetins woordvoerder Dmitri Peskov gezegd zijn de onderzoeksinstanties onafhankelijk. Dat meldt het Russische persbureau Interfax vrijdag.

Het staatshoofd mengt zich niet in een lopend onderzoek, zo zou Peskov hebben gezegd. De onderzoeksinstanties hebben hun eigen positie en hun eigen standpunten. "Zij voeren in dit geval het onderzoek uit. De president kan zich niet mengen in dat proces en doet dat ook niet."

De uitspraken van Poetin werden gezien als teken dat de soep in de piraterijzaak niet zo heet zou worden gegeten als zij werd opgediend. Op piraterij staat in Rusland een maximale straf van vijftien jaar.

De dertig opvarenden van het schip zitten sinds vorige maand vast in de Russische havenstad Moermansk. Hun schip werd door de Russische kustwacht geënterd tijdens een protestactie bij een Russisch boorplatform. De activisten van Greenpeace wilden met de actie demonstreren tegen olieboringen in het poolgebied.

Nederland stelde Rusland vorige week een arbitrageprocedure voor in de zaak. Die procedure moet duidelijk maken of de Russen het recht hadden om het schip in beslag te nemen. Donderdag meldde Interfax dat Rusland daarmee akkoord was. Ondertussen staan de diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen onder druk vanwege de onterechte aanhouding van de hoge diplomaat Dmitri Borodin in Den Haag.