Eerste activisten Greenpeace officieel aangeklaagd

De eerste vier van de dertig opvarenden van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise die vastzitten in Rusland, zijn officieel aangeklaagd wegens vandalisme. Het gaat om twee Russen, een Oekraïner en een Turk, meldt een woordvoerder van Greenpeace. Wanneer de andere 26 activisten, onder wie twee Nederlanders, formeel in staat van beschuldiging worden gesteld, is nog onduidelijk.

Vorige week werd bekend dat de aanklacht tegen de dertig opvarenden wordt afgezwakt. Ze worden niet meer beschuldigd van piraterij, waar maximaal vijftien jaar cel op staat in Rusland, maar van vandalisme. Hier staat maximaal zeven jaar cel voor.

De Russische Onderzoekscommissie die op de zaak zit waarschuwde vorige week nog wel dat meer aanklachten kunnen volgen, onder meer voor het gebruik van geweld tegen de autoriteiten. Daarvoor kan een celstraf van maximaal tien jaar worden gegeven.

Nederland heeft het Internationale Zeerechttribunaal in Hamburg ingeschakeld om de vrijlating af te dwingen van de bemanning van de Arctic Sunrise. De zaak begint volgende week woensdag.

De activisten wilden uit protest tegen oliewinning in de Noordelijke IJszee een spandoek bevestigen aan een booreiland van het Russische staatsbedrijf Gazprom. Rusland verijdelde dat echter, rekende de bemanning in en legde het schip aan de ketting.