'Klokkenluider moskee-internaten ontslagen'

De Rotterdamse ambtenaar die wordt verdacht van het lekken van documenten over moskee-internaten is ontslagen. Hij kreeg maandag een ontslagbrief van de gemeente, waarin hem 'ernstig plichtsverzuim' wordt verweten. Dat melden NRC Handelsblad en RTV Rijnmond woensdag.

De krant schreef vorig jaar dat verschillende moskee-internaten in Nederland illegaal, onveilig en slecht onderhouden zijn. Op de zolder van een moskee Rotterdam woonden volgens de krant vijftig meisjes zonder vergunning. De situatie was er 'absoluut brandonveilig en zelfs gevaarlijk te noemen', stond in een document van de gemeente dat in handen was van de krant.

De berichtgeving leidde tot veel ophef. Verschillende Kamerleden eisten opheldering en gemeenten namen de moskee-internaten onder de loep. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) heeft inmiddels eisen opgesteld op het gebied van onder meer veiligheid waaraan de internaten moeten voldoen.

De ambtenaar die volgens de gemeente Rotterdam naar de media heeft gelekt, heeft daarmee zijn geheimhoudingsplicht geschonden, stelt de gemeente in zijn ontslagbrief. Hij heeft een 'gevoel van onveiligheid' gecreëerd bij de gemeente door het opnemen en verspreiden van een intern overleg.

De ambtenaar in kwestie zegt het besluit aan te vechten, meldt RTV Rijnmond. Leefbaar Rotterdam en de lokale SP hadden eerder al ontstemd gereageerd op de aankondiging van het ontslag. De partijen zeggen dat de ambtenaar uit gewetensnood handelde.

De gemeente zegt niets over de zaak te kunnen zeggen zolang de interne procedure loopt. In zijn algemeenheid wil een woordvoerder wel zeggen dat bij ontslagprocedures bezwaar kan worden worden aangetekend bij de algemene bezwaarschriftencommissie. "Als er een conflict bestaat en de werkgever is van mening dat iemand weg moet, dan komt op een gegeven moment een ontslagbrief." Een eventuele bezwaarprocedure kan drie maanden duren.