Rutte: kom niet aan Zwarte Piet

Premier Mark Rutte (VVD) voelt er weinig voor om een einde te maken aan de traditie van Zwarte Piet. "Zwarte Piet is zwart, daar kunnen we weinig aan veranderen", zei hij vrijdag tijdens de persconferentie na afloop van de ministerraad. "Als hij wit zou zijn heette hij Witte Piet, maar de historische parabel gaat over Zwarte Piet."

De discussie over of Zwarte Piet discriminerend is wordt dit jaar heviger dan ooit gevoerd. Donderdag vond in Amsterdam een emotionele hoorzitting plaats, waarbij werd opgeroepen om de traditie aan te passen. Burgemeester Eberhard van der Laan zei dat hij in gesprek wil blijven over de bezwaren, maar hij wil de sinterklaastraditie geen geweld aandoen.

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker (PvdA) stelde vrijdag in antwoord op Kamervragen van de PVV dat het sinterklaasfeest 'onderdeel is van de Nederlandse cultuur en op verschillende manieren wordt gevierd'. "De regering is zich ervan bewust dat de opvattingen over dit feest verschillen. Tot de Nederlandse cultuur behoort ook dat verschillende opvattingen naast elkaar kunnen bestaan."

Of bij de intocht van Sinterklaas in Amsterdam Zwarte Pieten mogen figureren laat zij zich niet uit. "De intocht van Sinterklaas is een lokale aangelegenheid." Ook Rutte vindt dat Zwarte Pieten geen zaak zijn van de regering, maar van de samenleving.