Schwarzenegger wil president worden

Arnold Schwarzenegger, filmheld en voormalig gouverneur van Californië, wil in 2016 een gooi doen naar het presidentschap van de Verenigde Staten. Er staat hem maaréén ding in de weg: de bepaling in de grondwet dat alleen wie in de VS is geboren president van Amerika kan worden.

Schwarzenegger, een geboren Oostenrijker, zou nu een poging willen wagen die bepaling geschrapt te krijgen. ,,Hij staat op het punt juridische stappen in die richting te zetten", zo heeft een bron uit zijn omgeving vrijdag gemeld aan The New York Post.

De bepaling kan echter alleen worden aangepast als een tweederdemeerderheid in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat daarmee akkoord gaat, en ook dan is 'The Terminator' nog niet binnen. Driekwart van de staten moet een dergelijk amendement vervolgens ratificeren voordat de verandering een feit is, een proces dat doorgaans jaren in beslag neemt. 2016 lijkt dus wat hoog gegrepen, zelfs voor de actieheld.

De acteur zou intussen een lobby zijn begonnen en sprak openlijk over zijn presidentiële ambities tijdens de promotie van zijn meest recente film, Escape Plan, waarin hij speelt met Sylvester Stallone. Schwarzenegger is sinds 1983 Amerikaans staatsburger.

Schwarzenegger wil president worden
Schwarzenegger wil president worden (Foto: ANP)