Zuid-Afrikaanse arbiter opgepakt voor matchfixing

Een Zuid-Afrikaanse scheidsrechter is opgepakt vanwege matchfixing. Dat meldt de voetbalbond van Zuid-Afrika SAFA donderdag. De arbiter floot op nationaal niveau, maar zijn identiteit is niet bekendgemaakt. De politie kwam de man op het spoor door de zaak van Phil Setshedi, een voormalig assistent-trainer van het nationale team.

Setshedi werd in februari veroordeeld tot drie jaar cel, omdat hij een scheidsrechter probeerde om te kopen om een promotie/degradatieduel te beïnvloeden. "Wij zullen geen steen onomgekeerd laten om ervoor te zorgen dat de betrokken personen ter verantwoording worden geroepen", zei directeur Dennis Mumble van de bond.

De SAFA wilde verder geen details geven over de arrestatie, die een nieuwe tegenslag betekent voor het Zuid-Afrikaanse voetbal. Eerder donderdag maakte kledingsponsor Puma bekend de samenwerking te beëindigen vanwege eerdere beschuldigingen van matchfixing.

In aanloop naar het WK van 2010 zou volgens de FIFA ten minste één oefeninterland van Zuid-Afrika, dat destijds gastheer was van de titelstrijd, zijn beïnvloed. Een commissie die onderzoek moet doen naar de vermeende omkooppraktijken moet echter nog altijd worden aangesteld door de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma.

Om welke duels het gaat is niet duidelijk, maar onder meer de 5-0 zege op Guatemala en een 2-1 overwinning op Colombia in mei 2010 staan onder verdenking. Tijdens de ontmoeting met Guatemala kreeg Bafana Bafana drie penalty's. Tegen Colombia vielen alle goals vanaf de strafschopstip.