'Slaan diplomaat niet te serieus nemen'

Nederland moet de mishandeling van de tweede man van de ambassade te Moskou niet al te serieus nemen. Het incident is voor binnenlandse consumptie, aldus Radio Free Europe-correspondente Sofia Kornienko woensdag in Eenvandaag.

Volgens Kornienko is de mishandeling heel vervelend voor diplomaat Onno van Gelderen, maar moet Nederland er niet al te zwaar aan tillen. De journaliste stelt dat de kwestie in het perspectief moet worden gezien van het aanzien van president Vladimir Poetin onder de Russische bevolking: alleen door middel van dit soort acties kan hij zijn populariteit behouden. Daarmee impliceert Kornienko waar niet veel mensen aan lijken te twijfelen, namelijk dat de Russische regering zelf achter de mishandeling zit.

De in Rusland gevestigde Nederlandse mediatycoon Derk Sauer bevestigt die lezing in een tweet, waarin hij stelt dat het gros van de Russen van mening is dat het nu weer 1-1 staat. Sauer vindt verder dat Nederland gewoon moet zeggen waar het op staat en zich niet moet laten intimideren, en dat Willem-Alexander en Máxima straks gewoon naar Rusland moeten gaan.