PvdA en D66 willen Ruslandjaar bevriezen

De viering van de betrekkingen tussen Nederland en Rusland moeten vanwege de mishandeling van een Nederlandse diplomaat in Moskou worden stopgezet. Dat vinden D66 en de PvdA.

"Dit is een incident dat past in een te lange reeks", twittert D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Hij wijst onder meer op de omstreden wetgeving die 'propaganda van niet-seksuele traditionele relaties' verbiedt en de entering van een Nederlands schip van Greenpeace door de Russische kustwacht.

Sjoerdsma heeft een spoeddebat aangevraagd met minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA). "Feit is: een Nederlandse diplomaat is mishandeld in Moskou. En dat nadat een Russische politicus tot geweld opriep." Hiermee verwijst Sjoerdsma naar een demonstratie van de rechts-populistische leider Vladimir Zjirinovski, zaterdag voor de Nederlandse ambassade in Moskou. "Wat D66 betreft betekent dit het einde van het Nederland-Ruslandjaar."

Ook het bezoek van koning Willem-Alexander aan Rusland dat op 9 november staat gepland moet volgens het D66-Kamerlid worden uitgesteld. "De slingers moeten van de muur worden gehaald, er is geen reden meer voor een feestje", zei hij op Radio 1. "Het is een rampjaar geworden."

PvdA-Kamerlid Michiel Servaes vindt ook dat de vieringen 'on hold' kunnen. Hij wil dat eerst opheldering wordt gegeven en dat de veiligheid van Nederlandse diplomaten wordt gegarandeerd.

Onno Elderenbosch, de tweede man van de ambassade, werd dinsdagavond mishandeld. Twee mannen die zich voordeden als elektriciens zouden rond 19.00 uur achter de thuiskomende Elderenbosch de woning binnen zijn gegaan. Daar smeten ze hem tegen de vloer. Nadat ze hem hadden vastgebonden, haalden ze volgens Russische media alles overhoop. Ze zouden een hart met daarop de afkorting LGBT op een spiegel hebben geklad, waarmee internationaal lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders worden aangeduid.

Timmermans heeft de Russische ambassadeur laten ontbieden. De betrekkingen met Rusland worden dit jaar gevierd met onder meer hoge bezoeken, economische missies en culturele en maatschappelijke activiteiten.