De opgepakte Griekse rechtsextremisten

De Griekse autoriteiten zijn deze week een offensief begonnen tegen de extreemrechtse partij Gouden Dageraad. Aanleiding is de dood van de linkse rapper Pavlos Fyssas, die werd doodgestoken door een aanhanger van de Dageraad. Zes prominente parlementariërs van de partij zijn vorige week gearresteerd op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie. Hieronder volgt een blik op de zes parlementariërs.

NIKOS MICHALOLIAKOS
De 56-jarige Michaloliakos richtte Gouden Dageraad begin jaren tachtig op en heeft tientallen jaren geprobeerd zijn aanhang uit te breiden. In de jaren zeventig belandde hij in de gevangenis vanwege zijn betrokkenheid bij een reeks bomaanslagen. De aanslagen waren onder meer gericht op bioscopen die films uit de Sovjet-Unie vertoonden. Michaloliakos schreef jarenlang artikelen waarin hij Adolf Hitler en Nazi-Duitsland de hemel in prees, maar de afgelopen jaren liet hij de verwijzingen naar nazi's en de Tweede Wereldoorlog grotendeels achterwege. Hij omschrijft Hitler nog wel altijd als een 'groots historisch figuur'.

Gouden Dageraad was lange tijd een partij in de marge. Daar kwam verandering in toen de financiële crisis in 2009 in Griekenland toesloeg. Partijleden begonnen te patrouilleren in wijken waar criminaliteit welig tierde en gaven illegale migranten de schuld van al het leed dat de Griekse maatschappij ten deel viel. In 2012 haalde de partij bij de parlementsverkiezingen bijna zeven procent van de stemmen en veroverde daarmee achttien van de driehonderd zetels in het parlement. Gouden Dageraad is momenteel de derde partij van het land.

ILIAS KASIDIARIS De 33-jarige Kasidiaris is voormalig lid van een elite-eenheid van de krijgsmacht en een van de sterren van Gouden Dageraad. De woordvoerder is openlijk racistisch, heeft een tatoeage van een hakenkruis op zijn arm en is berucht om zijn agressieve houding en korte lontje. Hij ging vorig jaar volledig door het lint tijdens een verhitte discussie op televisie in de aanloop naar de verkiezingen. Toen Rena Dorou van de linkse partij Syriza aan een strafzaak tegen Kasidiaris refereerde, sprong hij op uit zijn stoel om de vrouw een glas water in het gezicht te smijten. Toen Liana Kanelli van de Griekse Communistische Partij met een krant in haar hand uit haar stoel veerde, kennelijk om tussenbeide te komen, spong Kasidiaris op haar af en mepte haar tot drie keer toe met de vlakke hand in het gezicht.

Kasidiaris heeft zich kandidaat gesteld voor de burgemeestersverkiezingen van Athene.

CHRISTOS PAPPAS
Pappas is de zoon van een luitenant-generaal die vierkant achter de Griekse junta stond, die van 1967 tot 1974 aan de macht was. De 51-jarige Pappas is de partij-ideoloog en heeft banden met fascisten in andere Europese landen. Toen de interesse in Gouden Dageraad in de jaren negentig na de val van de Sovjet-Unie toenam begon hij een uitgeverij voor extreemrechtse literatuur. De politie vond tijdens een huiszoeking in de woning van Pappas twee vuistvuurwapens waar hij geen vergunning voor had. Verder werden onder meer een bajonet, twee boksbeugels, twee helmen met SS-emblemen en swastika's, enkele hakenkruisvlaggen en een foto van Adolf Hitler met de woorden Gouden Dageraad er op geschreven aangetroffen.

ILIAS PANAGIOTAROS De kale en breed gebouwde Panagiotaros heeft een legerdump, waar hij ook sportartikelen verkoopt. Hij wordt gezien als een van de prominentste activisten van de Dageraad en stond ooit aan het hoofd van een ultranationalistische voetbalsupportersvereniging. Hij spreekt vloeiend Engels en neemt vaak het voortouw bij agressieve tegendemonstraties van de partij. Hij is ook nauw betrokken bij de patrouilles die partijleden uitvoeren.

IOANNIS LAGOS
De 41-jarige Lagos valt meteen op, gespierd en met prominente snor en baard. Hij vertegenwoordigt in het parlement het verpauperde deel van Athene waar Fyssas werd doodgestoken. Lagos is het middelpunt van het onderzoek van de Griekse autoriteiten. Hij werd dinsdag samen met drie andere parlementariërs voorgeleid, maar is de enige die niet na de hoorzitting op vrije voeten is gesteld. Wanneer het proces tegen de parlementariërs begint is nog niet bekend, maar Lagos blijft in ieder geval tot het begin van de rechtszaak achter de tralies.

NIKOS MICHOS
Hoewel hij niet vaak in het middelpunt van de belangstelling staat is Michos een trouw bondgenoot van Michaloliakos. Hij neemt vaak het voortouw bij de agressieve acties van de Dageraad, zoals inspecties van markten, waarbij de Dageraad-leden vooral migranten op de korrel nemen.