Consumentenbond: zorgpremie 25 euro lager

Zorgverzekeraars zouden de premie voor de basisverzekering volgend jaar met gemiddeld 25 euro per maand moeten verlagen. Bij Achmea en CZ zou dat nog meer kunnen zijn. Dat schrijft de Consumentenbond dinsdag.

Volgens de Consumentenbond kan de premie met gemiddeld driehonderd euro per jaar omlaag omdat zorgverzekeraars een veel hogere solvabiliteitsbuffer aanhouden dan vereist is. Omdat verwacht wordt dat zorgverzekeraars opnieuw 1,4 miljard euro winst maken, kan de premie omlaag. Volgens berekeningen van de Consumentenbond zou VGZ de premie volgend jaar met 89 euro kunnen verlagen, en CZ zelfs met 487 euro.

"Het kan niet zo zijn dat consumenten keer op keer te maken krijgen met bezuinigingen en beperkingen van het verzekeringspakket, en tegelijkertijd onnodig veel premie betalen", meent directeur Bart Combeé. "Consumenten zijn in Nederland wettelijk verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Zorgverzekeraars hebben daarmee de morele plicht om zorgvuldig met de premies om te gaan."

Het kleine DSW maakte eerder dinsdag traditiegetrouw als eerste zorgverzekeraar de premie voor volgend jaar bekend. De maandpremie komt uit op 95 euro, een daling van 7,50 euro ten opzichte van de premie van begin dit jaar. DSW verlaagde de premie al tussentijds vanwege de lagere zorgkosten naar 98,50 euro.