Wellicht warmste septemberdag in zestig jaar

Het zuiden van Nederland beleeft donderdag een zeldzame tropische septemberdag. Even na het middaguur werd daar de grens van 30 graden doorbroken. Waarschijnlijk wordt het zelfs de warmste septemberdag sinds 1949, zegt een woordvoerder van weeronline.nl. Niet zo gek, aldus forumuser WebHawk: "Het hoort op mijn verjaardag traditiegetrouw mooi weer te zijn, en dat is ook dit jaar weer gelukt. Het maakt de dag toch extra feestelijk!"

Het is voor het eerst sinds 2009 plaatselijk tropisch warm in september. Toen werd het op 8 september 30,3 graden in het Limburgse Ell. De laatste landelijke tropische septemberdag stamt uit 1991. Als het donderdag in De Bilt warmer wordt dan de 30,1 graden van toen, is het de warmste septemberdag sinds 1949. Het kwik gaf toen 34,2 graden aan.

De warmte blijft voorlopig nog even hangen. Ook vrijdag is het aangenaam weer met 25 tot lokaal 31 graden. Wel trekt er wat sluierbewolking over het land en in de loop van de dag kunnen er enkele onweersbuien ontstaan. In het weekeinde is het koeler en wisselvalliger.

Submitter:  Bron: Novum / FOK!