Van der Laan: staatsklacht tegen Rusland

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam heeft zondagavond de regering opgeroepen een zogeheten staatsklacht in te dienen tegen Rusland, wegens schending van de mensenrechten.

Hij deed dat tijdens het To Russia With Love-concert op het Museumplein in de hoofdstad, een manifestatie voor homorechten in Rusland. Van der Laans oproep kreeg een oorverdovend applaus.

Volgens de burgemeester is het mogelijk een klacht in te dienen tegen een staat bij het Europees Hof in Straatsburg. Een rechter kan de antihomowet die sinds kort geldt in Rusland toetsen aan het verdrag voor de mensenrechten. Van der Laan, oud-advocaat, opperde deze optie voor het eerst en gaf aan hierover nog geen contact te hebben gehad met het kabinet. Buitenlandse Zaken liet weten zondagavond nog niet met een reactie te kunnen komen.

Rusland is volgens Van der Laan het enige land waar de rechten van de persoonlijke levenssfeer worden ingeperkt in plaats van uitgebreid. De burgemeester droeg naast zijn gewone ambtsketen ook een veelkleurige regenboogketen die zijn voorganger Schelto Patijn om had bij de Gay Games.

Van der Laan: staatsklacht tegen Rusland
Van der Laan: staatsklacht tegen Rusland (Foto: ANP)