[EK Hockey] Hattrick van Hertzberger bezorgt Oranje het brons

De Nederlandse mannen houden een bronzen plak over aan het EK in België. Engeland werd in de strijd om de derde plaats met 3-2 afgetroefd. Jeroen Hertzberger was de uitblinker aan de Nederlandse zijde, hij scoorde alle treffers voor de ploeg van bondscoach Paul van Ass.

Oranje had nog weinig laten zien toen Klaas Vermeulen in de negende minuut een strafcorner versierde. En waar Engeland kort daarvoor vanaf kop cirkel miste, bleek het vizier van Jeroen Hertzberger wel op scherp te staan: 1-0. Engeland was in het eerste kwart van de wedstrijd de betere ploeg en maakte acht minuten na de openingstreffer de terechte gelijkmaker. Iain Lewers produceerde een absolute beauty door een afgeslagen strafcorner vanaf de achterlijn in de kruising te pushen.

Oranje hockeyde tot de 23-meterlijn heel aardig, maar miste power en venijn om Engeland voor rust nogmaals te verschalken. De Britten, die overigens een stuk beter voor de dag kwamen dan tijdens de eerste ontmoeting van beide teams, waren een stuk efficiënter: een minuut voor rust pushte Richard Smith de 2-1 op het bord.

Na de evenwichtige eerste helft, zette Nederland na de pauze aan. Hertzberger maakte kort na de break de gelijkmaker uit een strafcorner, waarbij keeper George Pinner absoluut niet vrijuit ging. Vier minuten later zorgde de aanvaller, die in de voorgaande wedstrijden moeilijk tot scoren kwam, voor de 3-2. Omdat het Engeland niet lukte om nogmaals toe te slaan en Oranje de marge niet vergrootte, bleef deze stand op het scorebord staan.