[EL] Uitslag Vitesse - Petrolul Ploiesti

Vitesse is uitgeschakeld in de Europa League. De Arnhemmers leken tegen Petrolul Ploieşti af te steven op een verlenging, maar in de allerlaatste seconde ging het mis.

Vitesse begon met dezelfde elf spelers als zondag tegen Heracles Almelo. Toen wist de ploeg van Peter Bosz vrij eenvoudig te winnen van Heracles Almelo (3-1). Het vertrouwen was aanwezig voor de return tegen Petrolul Ploieşti. De Roemenen waren in de heenwedstrijd de bovenliggende partij, maar zagen Vitesse standhouden. Trainer Cosmin Contra liet vooraf weten na de 1-1 genoeg kansen te zien om door te bekeren.

De verwachtingen van Contra, drukgebarend langs de zijlijn, waren niet ongegrond. Petrolul wist de eerste goede kans in Arnhem te creëren. Ovidiu Hoban zag zijn schot over het doel van Piet Velthuizen zeilen. Vitesse had meer balbezit in eigen huis, maar kon alleen van afstand gevaarlijk worden. Renato Ibarra probeerde het vanaf de flank. Zijn inzet werd door doelman Peterson Pecanah over getikt. De keeper haalde kort daarna opgelucht adem. Een afgeslagen bal kwam voor de voeten van Frank van der Struijk. Zijn kogel vloog voorlangs.

Terwijl Vitesse aandrong richting het doel van Pecanah, kwam Petrolul aan de leiding in de matig gevulde GelreDome. De boomlange spits Ferebory Dore verlengde een lange pass tot bij Damien Boudjemaa. De middenvelder snelde langs Patrick van Aanholt en schoot hard binnen. Vitesse moest even bijkomen van de achterstand en had niet direct een antwoord paraat. Valeri Qazaishvili probeerde het van afstand. Vlak voor rust was Marcus Pedersen nog dicht bij een gelijkmaker. Zijn kopbal uit een corner werd van de lijn gekopt.

Bosz besloot na de pauze Mike Havenaar binnen de lijnen te brengen. Jonathan Reis zat wel op de bank, maar was niet fit genoeg om meer dan 45 minuten te spelen. Met Havenaar in de ploeg kon Vitesse niet veel dreigender worden. De Japanner kopte wel een keer op doel, maar Pecanah had geen moeite met de inzet. Velthuizen werd aan de andere kant meer getest bij een schot van Hamza Younes. Petrolul pakte in de beginfase van de tweede helft de controle. Ook door het slordige spel bij Vitesse, waar overleg ontbrak.

De thuisploeg had een gelukje nodig. Die kwam twintig minuten voor tijd. Nadat invaller Davy Pröpper de bal terug legde bij een vrije trap, schoot Jan-Arie van der Heijden van dichtbij raak: 1-1. De gelijkmaker werkte positief voor Vitesse. De Arnhemmers kregen meer vat op Petrolul. Zeker toen rechtsback Jean Sony zijn tweede gele kaart kreeg na een overtreding op Giorgi Chanturia. Direct grote kansen leverde het overtal niet op. In de counter werd Gheorghe Grozav dreigend. Velthuizen was alert. Petrolul bleef aan de andere kant overeind. Havenaar zag Pecanah zijn intikker pakken en Van der Struijk schoot net naast. Vitesse en Petrolul leken op een verlenging af te stevenen, maar Grozav schoot in de allerlaatste seconde van de extra tijd de 1-2 binnen uit een vrije trap. Daarmee eindigt het Europese avontuur van Vitesse.