Weer moord op politicus Tunesië

Opnieuw is een leider van de linkse oppositie in Tunesië vermoord. De leider van de Arabisch-nationalistische Volkspartij, Mohammed Brahmi, werd donderdagochtend voor zijn huis in Tunis doodgeschoten, zegt het ministerie van binnenlandse zaken.

Het is de tweede moord op een politicus van de oppositie in Tunesië. In februari werd de linkse leider Chokri Belaid vermoord, volgens de regering door islamitische extremisten. Brahmi zat in zijn auto voor zijn huis toen twee mannen op een bromfiets kwamen aanrijden en hem neerschoten. Tunesische media meldden dat hij door elf kogels werd geraakt. Brahmi (58) maakte net als Belaid deel uit van het linkse Volksfront. Hij had ook zitting in een vergadering die gewerkt heeft aan een nieuwe grondwet.

In Tunesië begon de Arabische Lente, met grootschalige protestdemonstraties die leidden tot de val van dictator Zine El Abidine Ben Ali in januari 2011. Na het bekendworden van de moord op Brahmi verzamelde zich een menigte bij het ministerie van binnenlandse zaken.

De oppositie verwijt de gematigd islamistische Ennahda-partij, die de verkiezingen in oktober 2011 won en samen met twee seculiere partijen regeert, niet tegen de extremisten op te treden. Zes verdachten die betrokken zouden zijn geweest bij de moord op Belaid zijn nog altijd niet gepakt, hoewel hun namen bij de autoriteiten bekend zijn.

Ennahda liet donderdag in een verklaring weten de 'laffe en verachtelijke' moord op Brahmi te veroordelen. De partij riep de autoriteiten op de daders met spoed op te sporen en te onthullen wie er achter zit en probeert het land te destabiliseren.

Tunesië vierde donderdag de 56e verjaardag van zijn onafhankelijkheid. De voorzitter van de nationale vergadering heeft voor vrijdag een dag van rouw afgekondigd. De nieuwe grondwet is voltooid en er wordt in de komende weken over gestemd. Premier Ali Larayedh beloofde maandag dat er voor het einde van het jaar presidentsverkiezingen zullen worden gehouden.