Iran veroordeelt EU-stappen tegen Hezbollah

Iran veroordeelt de beslissing van de Europese Unie om de militaire vleugel van de Libanese Hezbollah-beweging op haar lijst van terroristische organisaties te plaatsen. De EU nam die unanieme beslissing maandag. Teheran sprak dinsdag van een 'vreemde' en 'niet goed overwogen' stap. De maatregel speelt alleen maar Israël in de kaart en leidt tot een nog gecompliceerdere situatie in het Midden-Oosten, aldus een woordvoerder van het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken.

Hezbollah is geliefd bij de bevolking en streeft naar gerechtigheid. De beslissing van de EU zal daar niets aan veranderen, zei woordvoerder Abbas Araghchi.

Voor de maatregel was de goedkeuring van alle 28 lidstaten van de EU nodig en die unanimiteit was er eerder niet. De EU-ministers van buitenlandse zaken hadden maandag op hun maandelijkse vergadering echter niet veel tijd nodig om met de maatregel in te stemmen.

De door Iran gesteunde sjiitische Hezbollah speelt een centrale rol in de Libanese politiek en maakt sinds 2011 de dienst uit in de regering. Vermoedelijk heeft Hezbollahs actieve inmenging in de burgeroorlog in Syrië de EU-landen die nog twijfelden over de streep getrokken. Hezbollah heeft strijders naar Syrië gestuurd om er mee te vechten aan de zijde van het leger van president Bashar Assad.