NSA: moord met telefoonnummers

Nieuws van het Westelijk (afluister)front. Uit een dit weekeinde gepubliceerd artikel van de Washington Post blijkt dat de geheime dienst NSA naast alle andere spionage ook een grootschalig programma heeft om de locatie van je telefoon bij te houden.

In de kelder van het NSA-hoofdkwartier in Fort Meade, Maryland werd het zogeheten 'Geolocation Cell'-team gevestigd. Met een heel scala aan technieken worden telefoonlocaties bijgehouden en als schietroos bij bijvoorbeeld drone-aanvallen, CIA-moorden en legeracties gebruikt. 

Het motto van de eenheid werd daarom ook 'We track 'em, you whack 'em' ('wij sporen ze op, jullie maken ze koud'). Al sinds 2004 gebruikt NSA een technologie die hen in staat stelt om mobiele telefoons ook indien ze zijn uitgezet, te tracken. Hierdoor konden duizenden extra 'terroristen' worden opgespoord en geëlimineerd.

De technologie erachter is niet bekend. Wel zijn er sindsdien berichten te vinden over het gebruik ervan door o.a. de FBI. De gebruikte methode om (al dan niet uitgeschakelde) telefoons op te sporen en vervolgens de eigenaars ervan op te blazen, noemde men 'The Find' ('De Vondst'). 

Er is minstens één geval bekend van een Afghaan die werd vermoord met niet meer informatie dan een telefoonnummer. Zodra troepen op de grond of in de lucht met drones gereed zijn, 'begeleidt de NSA ze met hun vele verschillende sensors naar individuele doelwitten.'

CIA, FBI en de federale overheid waren overigens maar wát blij met het programma en maken er gretig gebruik van, vooral door een gebrek aan informatie over moslimterroristen. "Dat gat werd door de NSA opgevuld."