NSA-spionage flink uitgebreid

Een maand geleden al berichtte The Guardian dat de bijna 150 miljoen klanten van het Amerikaanse telecombedrijf Verizon werden afgeluisterd door de NSA. Vrijdag bleek echter het afluisteren flink opgeschaald te zijn.

Het Office of the Director of National Intelligence (ODNI) geeft niet alleen voor het eerst publiekelijk toe dat Verizonklanten bespioneerd worden, maar vertelt ook dat de spionage zeer recentelijk nog is uitgebreid.

Dit is gebeurd middels geheime rechtspraak, zoals ook regelmatig controversiële Guantanamo-beslissingen 'gelegaliseerd' worden.

Het door middel van geheime uitspraken uitbreiden van de afluisterpraktijken wordt toegegeven in de hoop 'bij het publiek een vollediger en evenwichtiger beeld van het programma te creëren.'

Volgens het ODNI 'is de regering zorgvuldig en voorzichtig aan het nakijken of informatie gedeclassificeerd kan worden, alsook welke informatie.'

Het afluistersysteem bestaat al ruim zes jaar en wordt volgens de Democratische senator Dianne Feinstein ook toegepast op andere grote telecomaanbieders.