Ouders Trayvon Martin kunnen vonnis niet bevatten

De ouders van Trayvon Martin, de zwarte Amerikaanse tiener die vorig jaar werd doodgeschoten door buurtwacht George Zimmerman, kunnen nog steeds niet bevatten dat Zimmerman vorige week is vrijgesproken. Moeder Sybrina Fulton en vader Tracy Martin zeiden dat bij diverse praatprogramma's waar ze donderdag te gast waren.

De ouders zijn er nog altijd van overtuigd dat Zimmerman achter hun zoon aanging omdat hij zwart was. "Het is duidelijk: elke keer als een persoon ervan uitgaat dat iemand anders van kwade wil is, is dat een aanname", zei Martin. "Was dit een aanname op basis van ras? Ik denk dat als Trayvon blank was geweest, dit nooit zou zijn gebeurd."

De jury sprak Zimmerman zaterdagavond vrij van de aanklacht wegens doodslag. De vrijwillige buurtwachter was in februari 2012 in Sanford in Florida achter de 17-jarige Trayvon aangegaan, toen die met een capuchon over zijn hoofd door zijn wijk liep. Toen het tot een handgemeen kwam waarin de 29-jarige Zimmerman het dreigde af te leggen, trok hij een vuurwapen en schoot hij de tiener dood. Hij deed in de rechtszaal een beroep op noodweer, hoewel hij volgens critici het gevaar zelf had opgezocht.

Fulton betwijfelt dat de zes vrouwelijke juryleden zich ooit in Trayvons situatie hebben verplaatst. "Hij was een tiener. Hij was bang. Hij rende weg", zei Fulton. "We hebben niet het vonnis gekregen wat we wilden. Wij wilden dat hij verantwoordelijk zou worden gehouden." Volgens Trayvons moeder is het vonnis een vreselijke boodschap voor 'zwarte en bruine jongetjes'. "Ze mogen niet snel lopen. Ze mogen niet langzaam lopen. Dus wat moeten ze doen? Hoe moeten ze thuiskomen zonder dat mensen ervan uitgaan dat ze iets verkeerd doen?"

Fulton benadrukte dat haar zoon geen inbreker was. "Hij was simpelweg naar de winkel gegaan en was op weg terug naar huis. En dat iemand naar hem kijkt en aanneemt dat hij een inbreker was, dat is het probleem waar alles mee begon."

Martin en Fulton zijn blij dat het ministerie van justitie verder naar de zaak gaat kijken. Het ministerie liet zondag weten een aanklacht tegen Zimmerman wegens schending van Martins burgerrechten te overwegen.