Mensaangedreven heli uitgevonden

Er wordt al sinds Da Vinci over gedroomd: een mensaangedreven vliegmachine. Er is sinds 1980 zelfs een prijs uitgeloofd van 250.000 dollar voor degene die een werkende 'Human Powered Helicopter' (HPH) uitvindt. Die prijs is 110 jaar na de eerste gemotoriseerde vlucht eindelijk geïnd, en wel door studenten van de Universiteit van Toronto.

Het team, AeroVelo geheten, ontwierp een HPH van 55 kilo, die maximaal 1,5 PK levert en een diameter heeft van 20,4 meter. Op 13 juni vlogen de studenten om 17 minuten voor één 's middags, 64 seconden lang met de 'AeroVelo Atlas' met een maximale hoogte van 3,3 meter. Ze voldeden daarmee aan de eisen van de Igor I. Sigorsky-prijs en kregen deze donderdag dan ook officieel uitgereikt. 

De studenten waren in een race om de prijs verwikkeld met een team studenten van de Universiteit van Maryland, die helaas net niet konden voldoen aan de eisen (een minuut op minstens tijdelijk drie meter hoogte vliegen, binnen een vak van tien bij tien meter). Welke al eeuwen geambieerde projecten de mensheid nu zal gaan nastreven, is nog niet bekend. Wel bestaan er voor allerlei toekomstige uitvindingen soortgelijke prijzen.