Rebels publiek bij The Who

Dat de beroemde rockopera Quadrophenia van The Who dit jaar zijn veertigste verjaardag viert was voor de Britse rockband een mooi excuus om de koffers weer eens in te laden en samen op tour te gaan. Althans, voor de twee nog overgebleven leden. Vrijdagavond deden zij de Amsterdamse Ziggo Dome aan.

Voor het eerst sinds 2007, toen in Ahoy, treden zanger Roger Daltrey en gitarist Pete Townshend weer eens samen op in ons land. De in 1978 overleden drummer Keith Moon en de in 2002 overleden bassist John Entwistle worden tijdens deze tour vervangen door respectievelijk Scott Devours, die op zijn beurt Ringo Starrs zoon Zak Starkey heeft afgelost achter de drums, en inmiddels oudgediende Pino Palladino. Daarnaast staan nog eens zeven andere muzikanten op het podium.

Wie ook staan zijn de fans op de vloer. Ondanks dat daar stoeltjes zijn geplaatst lijkt het publiek geenszins van plan te gaan zitten. Herhaaldelijk verzoek dit wél te doen blijkt tegen dovemansoren gericht. De fans, tussen de voornamelijk oudere mannen zijn ook wat jonge koppies waarneembaar, zien hoe de Britse band de rockopera Quadrophenia integraal speelt, vergezeld met indrukwekkende visuals en oude beelden van Moon en Entwistle. Zo zingt de oorspronkelijke drummer vanaf het scherm het nummer Bell Boy, terwijl Entwistle hitsingle 5.15 van vocalen voorziet.

Ondanks hun leeftijd, Daltrey en Townshend zijn toch alweer 69 en 68, rocken de twee Britten nog als vanouds. De gitarist slingert karakteristiek met zijn arm alsof het weer 1973 is, het eerste jaar dat Quadrophenia werd uitgevoerd. Daltrey is nog prima bij stem, al zit hij er wel een paar keer duidelijk naast. Ook Devours en Palladino slagen er niet helemaal in het gemis van Moon en Entwistle te verhullen.

"Bedankt dat jullie zijn komen kijken, we hebben vanavond voor het eerst deze tour gefilmd", zegt Townshend na Love, Reign o'er Me. "Daar komt hopelijk ook een dvd van met daarop dan ook wat Amsterdamse sfeer", vervolgt de rocker voordat hij de rest van de band introduceert en de ruim twee uur durende show wordt afgesloten met een handjevol greatest hits van The Who.

Natuurlijk zitten daarbij de drie nummers die werden gebruikt in de populaire tv-serie C.S.I., die ervoor zorgden dat The Who werd geïntroduceerd bij een heel nieuw publiek. Bij Who Are You krijgt het enorme scherm de kleuren van de Nederlandse vlag, met de tekst Rock On, Amsterdam! Ook Baba O'Riley, Won't Get Fooled Again, Pinball Wizard en You Better You Bet komen voorbij voordat The Who afscheid neemt met het akoestische Tea & Theatre.