Aanvallers weer aan zet in Tour

De derde etappe van de Tour de France biedt vandaag weer de nodige mogelijkheden voor de aanvallers. De 145,5 kilometer lange rit voert van de Corsicaanse hoofdstad Ajaccio naar Calvi langs de westkust van het eiland. Het is aan RadioShack, de ploeg van geletruidrager Jan Bakelants, om de koers te controleren.

Het parcours voor de laatste rit op Corsica is heuvelachtig. Al na twaalf kilometer wordt de top van de Col de San Bastiano van de vierde categorie bereikt. Verder moet het peloton nog twee beklimmingen van de derde en een van de tweede trotseren. Ook tussen de cols door is het parcours echter verre van vlak.

Ook aan de sprinters is weer gedacht. Op 28,5 kilometer van het vertrek is een tussensprint gepland op een van de weinige vlakke secties van het parcours. Omdat de route langs de kust loopt zijn er ook veel bochten die het peloton in de problemen kunnen brengen.

Net als gisteren staat een venijnige klim aan het einde van het parcours gepland. De laatste klim van de dag, de 443 meter hoge Col de Marsolino van de tweede categorie, wordt op 13,5 kilometer voor de finish in Calvi bedwongen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat er in de mogelijke geboorteplaats van Cristoffel Columbus een massasprint volgt.

Radioshack zal proberen om de aanvalspogingen in goede banen te leiden. Die formatie wil morgen bij de ploegentijdrit in Nice met Bakelants nog altijd de gele trui binnen de gelederen hebben.