Tourzege Pantani mogelijk geschrapt

De naam van de overleden Marco Pantani wordt mogelijk geschrapt als winnaar van de Tour de France van 1998. Dat liet voorzitter Pat McQuaid van de UCI weten. De Italiaan zou de gele trui dat jaar met behulp van doping hebben veroverd, meldt l'Equipe.

De Franse Senaatscommissie publiceert op 18 juli een rapport met dopinggebruik in de Tour van 1998. Verschillende oude monsters werden getest, omdat epo eind vorige eeuw nog niet viel op te sporen. Mogelijk is Pantani daardoor alsnog betrapt. Begin deze week kwam naar buiten dat Laurent Jalabert met terugwerkende kracht positief zou hebben getest.

Overigens hoopt een delegatie van wielrenners de Franse Senaatscommissie te bewegen het rapport pas openbaar te maken na de jubileumeditie van de Tour, die tot en met 21 juli duurt. De Ronde van Frankrijk heeft tussen 1999 en 2005 al een blanco erelijst doordat Lance Armstrong zijn zeven overwinningen moest inleveren.

Pantani profiteerde in de Tour van 1998 van een slechte dag van Jan Ullrich, die in de rit naar Les Deux Alpes door het ijs zakte. De Italiaan overleed in 2004 aan een overdosis cocaïne.