Verkeerde tekst in uitvaartliturgie Gijsen

In de liturgie van de uitvaartplechtigheid van oud-bisschop van Roermond Jo Gijsen is een verkeerde tekst terechtgekomen. Kardinaal Ad Simonis, die de uitvaart zaterdag leidde, bekende tijdens de preek dat hij daar vermoedelijk zelf schuld aan had.

In de liturgie kwam de tekst terecht van 2 Korintiërs 5, terwijl dat 2 Korintiërs 4 had moeten zijn. Simonis denkt dat hij de foute lezing zelf heeft opgegeven. In de tekst die nu werd voorgelezen, stond onder meer dat alle mensen 'voor de rechterstoel van Christus verschijnen, zodat ieder van ons krijgt wat hij verdient voor wat hij in zijn leven heeft gedaan, of het nu goed is of slecht'.

De tekst die in de liturgie had moeten staan, was echter een stuk dat Gijsen in 1973 of 1974 voorlas aan Simonis. Hij deed dat nadat Simonis aan Gijsen vroeg hoe hij zich ondanks alle kritiek staande kon houden. In deze tekst staat onder meer 'We worden van alle kanten belaagd, maar raken niet in het nauw'.

Simonis herinnerde in zijn preek aan het bisschopsmotto dat Gijsen ooit koos. Volgens hem trachtte de maandag op 80-jarige leeftijd overleden oud-bisschop van Roermond Johannes de Doper na te volgen en koos hij als bisschopsmotto zijn oproep: bereid de weg des heren. "Daarin lag zijn levensprogramma als bisschop samengevat."

Gijsen is volgens Simonis wel eens verweten dat 'zijn verkondiging toch wel wat eenzijdig zonde, boete en bekering benadrukte'. Maar het was Johannes de Doper die hij voor ogen had, aldus Simonis. Ook Johannes de Doper was volgens de kardinaal in zijn verkondiging en optreden niet bepaald zachtzinnig. Zo sprak Johannes de Doper over een bijl aan de wortel van de bomen die geen goede vruchten voortbrengen.

Gijsen kon het volgens de kardinaal bij velen en met name in de publiciteit niet goed doen. De oud-bisschop had in de ogen van Simonis echter iets profetisch over zich. "We weten hoe het profeten vergaat", aldus de kardinaal. Jezus zelf zei volgens Simonis dat profeten in eigen tijd niet worden aanvaard, 'omdat profeten orde op zaken trachten te stellen en tegen de stroom in bepaalde zaken aan de kaak stellen'.

De dienst vond plaats in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond. Gijsen is daarna begraven op het kloosterkerkhof van de zusters karmelietessen aan de Kolleberg in Sittard.