VS bezorgd om protesten Egypte

De Verenigde Staten zijn bezorgd over de protesten en de politieke onrust in Egypte. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama zaterdag gezegd tijdens zijn bezoek aan Zuid-Afrika. Het beschermen van Amerikaanse diplomaten, de ambassade in Caïro en de consulaten in het land hebben volgens de president de hoogste prioriteit.

De Amerikaanse regering staat in direct contact met de Egyptische regering over veiligheidsmaatregelen en bereidt zich voor op de massademonstraties die voor dit weekeinde gepland staan, aldus Obama. De VS doen er alles aan om de diplomatieke missies in het land te beschermen en de regering van Obama wil duidelijk laten blijken niets aan het toeval over te laten. Eerder kreeg de Amerikaanse regering felle kritiek na een aanval op het Amerikaanse consulaat in het Oost-Libische Benghazi. Daarbij vielen vier doden, onder wie de Amerikaanse ambassadeur. De regering werd verweten te weinig gedaan te hebben aan de beveiliging.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken scherpte vrijdag het reisadvies naar Egypte aan en ontraadde alle niet-essentiële reizen naar het land. De diplomatieke aanwezigheid is verkleind en familieleden van ambassadepersoneel hebben toestemming gekregen om Egypte te verlaten, totdat de veiligheidssituatie is verbeterd.

Obama zei dat de VS het recht op vrijheid van meningsuiting en het recht op vrije vergadering steunen. Hij riep de Egyptische betogers echter wel op vreedzaam te demonstreren. "We willen er bij alle partijen op aandringen zich niet in te laten met geweld. We roepen de politie en het leger op terughoudend te zijn."