Voor zomerreces nieuwe voorzitter Eerste Kamer

De Eerste Kamer kiest naar alle waarschijnlijkheid nog voor het zomerreces een nieuwe voorzitter. Dinsdag treedt Fred de Graaf terug als voorzitter en neemt de tweede ondervoorzitter Hans Franken (CDA) de voorzittershamer tijdelijk over. De eerste ondervoorzitter, Kim Putters (PvdA) is onlangs opgestapt als senator, hij wordt directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Dinsdag om 13.30 uur zal De Graaf in de Eerste Kamer zijn voorzitterschap formeel beëindigen. Dan moet zo snel mogelijk een profielschets worden opgesteld voor een nieuwe voorzitter waarop een periode volgt waarin senatoren zich kandidaat kunnen stellen. De 75 Eerste Kamerleden kiezen dan uit hun midden een voorzitter.

Het is nog maar de vraag of dit opnieuw een VVD'er wordt. De liberalen zijn de laatste jaren ruim bedeeld als het om prestigieuze banen in Den Haag gaat. Naast de premier (Mark Rutte) leverde de VVD zowel de voorzitter van de Tweede Kamer (Anouchka van Miltenburg) als die van de Eerste Kamer (Fred de Graaf). De vicevoorzitter van de Raad van State is een CDA'er (Piet Hein Donner), waardoor vooral de PvdA er wat karig vanaf komt.

Donderdagnacht maakte De Graaf bekend dat zijn integriteit in het geding is omdat hij voorkomen zou hebben dat Geert Wilders bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander in de commissie van in- en uitgeleide zou zitten. Dit leidde tot grote ophef, zowel in de Eerste als in de Tweede Kamer.

Momenteel is De Graaf in Londen, waar hij een conferentie bijwoont van senaatsvoorzitters. Ironisch genoeg is een van de onderwerpen op de agenda de verhouding tussen de Eerste en de Tweede Kamer.

De 63-jarige De Graaf blijft ondanks de integriteitskwestie aan als lid van de Eerste Kamer.