Celstraffen voor negen krakers Ubicapanden

Negen krakers die eind mei werden aangehouden bij de ontruiming van de Ubicapanden in Utrecht zijn veroordeeld tot straffen tussen een maand en zes weken. Dat meldt de rechtbank in Utrecht dinsdag. Een tiende kraker, die al eerder werd vrijgelaten, werd vrijgesproken.

Acht verdachten kregen een maand cel opgelegd, een verdachte zes weken. De verdachten blijven vastzitten totdat zij hun volledige straf hebben uitgezeten. Daarnaast moeten de krakers schadevergoedingen betalen die oplopen tot tienduizend euro.

De politierechter achtte bewezen dat de negen krakers in de nacht van 24 op 25 mei openlijk geweld pleegden door vanaf het dak van het kraakpand met vuurwerk en verfbommen te gooien.

Justitie eiste eerder dinsdag tijdens de snelrechtzitting celstraffen tussen de twee en zes maanden. Waarom de rechtbank voor flink lagere straffen koos, kon een woordvoerder van de rechtbank niet zeggen. Het OM vond dat de krakers extra moesten worden gestraft omdat ze geweld tegen agenten hebben gebruikt.