Topman Shell kondigt vertrek aan

Topman Peter Voser van Shell legt in de eerste helft van volgend jaar zijn functie neer. De Zwitser is sinds 2009 bestuursvoorzitter en was voor die tijd vijf jaar lang de financiële topman. Voser wordt volgend jaar 65. "Na meer dan tien jaar als CEO en CFO en meer dan 25 jaar bij Shell, heb ik besloten mij terug te trekken in de eerste helft van 2014", zei Voser.

Voser kondigde zijn vertrek donderdag aan bij de presentatie van de kwartaalcijfers van het olie- en gasbedrijf. Het Brits-Nederlandse bedrijf zag de winst voor bijzondere kosten uitkomen op 7,5 miljard dollar (5,7 miljard euro). Dat is meer dan de 7,3 miljard euro in het eerste kwartaal van vorig jaar. De omzet daalde van 119,9 miljard dollar naar 112,8 miljard dollar.

De winning van olie- en gas droeg 5,6 miljard dollar bij aan de winst, minder dan de 6,3 miljard dollar een jaar eerder. Bij de zogenoemde downstreamactiviteiten, waaronder raffinaderijen en tankstations, steeg de winst van 1,1 miljard dollar naar 1,8 miljard dollar.

Shell haalde het equivalent van 3,6 miljoen vaten gas en olie uit de grond. Exclusief de desinvesteringen lag de productie twee procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Aandeelhouders kunnen een dividend tegemoet zien van 0,45 dollar per aandeel. Vorig kwartaal was dat nog 0,43 dollar per aandeel.