Shell deels aansprakelijk voor olielek Nigeria

Shell Nigeria moet een Nigeriaanse boer een schadevergoeding betalen vanwege olielekkages in dat land. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald. In de andere vier zaken is de oliemaatschappij niet aansprakelijk.

De zaak is aangespannen door Milieudefensie en vier Nigeriaanse boeren, wier visbedrijf was vergiftigd. Shell Nederland werd vrijgesproken.

De zaak is uniek omdat een Nederlands bedrijf niet eerder in een Nederlandse rechtbank terechtstond voor milieuschade aangericht in het buitenland, door een dochteronderneming. In 2009 oordeelde de rechter dat de rechtbank bevoegd was om uitspraak te doen in deze zaak.

De rechter oordeelde dat Shell in één zaak de zorgplicht schond. De Nigeriaanse dochter van de oliemaatschappij had de lekkage moeten en kunnen voorkomen. Hierdoor werd het voor saboteurs te makkelijk vernielingen aan te richten.

De uitspraak kan internationaal grote gevolgen hebben. Andere mogelijke slachtoffers kunnen hun zaak nu in Nederland proberen aan te spannen.

De hoogte van de schadevergoeding moet in een aparte procedure worden bepaald. Beide partijen kunnen nog beroep instellen tegen de uitspraak.