'Bedreiger Leidse school opgepakt'

Alle Leidse scholen voor voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs zijn maandag gesloten door een serieuze dreiging. De politie kreeg zondag een melding binnen over een mogelijke 'schoolshooting' op zeer korte termijn in Leiden.

De politie sloeg zondagavond groot alarm na een dreigend bericht van een "onbekende persoon" op een internetsite. Het was onduidelijk welke school het doelwit zou zijn. Daarom werd besloten om alle scholen binnen het voorgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs tijdelijk te sluiten.

"Daartoe is door de scholen in nauw overleg met de burgemeester, de officier van justitie en de leiding van de politie besloten", meldde de politie. Leerlingen en ouders worden "via de eigen informatiekanalen" op de hoogte gehouden. "De gemeente, politie en Openbaar Ministerie nemen de zaak zeer serieus", maakte de politie zondagavond bekend.

Update 08.34 uur:
De tip zou van de politie uit Zürich komen. Zij hebben de dreiging als eersten geconstateerd.
De Nederlandse politie werd zondag door de Zwiterse politie getipt over de dreiging van een schietpartij op een school in Leiden. De politie in Zürich zag het bericht voorbijkomen bij een scan, zei burgemeester van Leiden Henri Lenferink maandagochtend tegen de NOS. Omdat het bericht op een Amerikaanse site is geplaatst, is er ook contact geweest met de Amerikaanse federale recherche FBI.

De dreiging stond op het webforum 4chan. Een onbekende kondigde daar aan maandag zijn leraar en zo veel mogelijk leerlingen neer te schieten. Het is nog niet duidelijk wie het bericht op de site heeft gezet.

Update 10.15 uur:
Vanavond om 20.30 uur is er overleg met de gemeente, de politie en ook de scholen over de stand van zaken. Dan wordt besloten of de scholen morgen weer open kunnen gaan.

Update 11.18 uur:
Ton Duif, de voorzitter van schoolleidersvereniging AVS, meldde eerder dat er waarschijnlijk nu meerdere mensen dreigementen gaan uiten op internet. Die angst lijkt gegrond. Een jongetje twittert: "ik ga nu naar Leiden en een leraar doodschieten". Dat elke leerkracht thuis zit heeft hij blijkbaar niet in de gaten.

Ook in gemeenten rondom Leiden worden maandag scholen gesloten in verband met de dreiging.

Update 11.56 uur:
De politie heeft iemand aangehouden in verband met het dreigement over een schietpartij in Leiden. Dat heeft de politie bevestigd aan de NOS.

Volgens De Telegraaf gaat het om een oud-leerling van The British School in Voorschoten. De politie heeft nog geen details bekendgemaakt.
The British School laat weten dat het om een jongen gaat die tot oktober 2011 op de 'senior school' in Voorschoten zat.

Ondertussen worden de scholen goed 'beveilgd'.


Deze foto was bij het bericht toegevoegd