OnhygiŽnische tandarts mag weer aan de slag

Een Haarlemse tandarts die ruim drie weken geleden zijn praktijk moest sluiten omdat er onhygiënisch werd gewerkt, mag weer aan de slag. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het bevel tegen de praktijk opgeheven. Tandarts Wierts voldoet volgens de inspectie weer aan de voorwaarden om verantwoorde zorg te kunnen leveren.

Tijdens een controle begin februari constateerde de IGZ onder meer dat er geen goed reinigingsprotocol was. Ook werden beschermbrillen en mond- en neusmaskers niet op de juiste wijze gebruikt en waren de handen van de tandarts en zijn assistenten niet schoon genoeg.

Verder waren er volgens de IGZ geen goede voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat bloed van de patiënt en de zorgverlener met elkaar in aanraking kunnen komen. Door zogenoemde prikaccidenten bestaat het gevaar dat vormen van hepatitis en hiv kunnen worden overgedragen. De tandarts hield zich voorts niet aan regels in onder meer de Kernenergiewet en een richtlijn voor infectiepreventie.

Bij een nieuwe inspectie afgelopen vrijdag constateerde de IGZ dat alles weer in orde is. Binnen drie maanden kan de praktijk een nieuw bezoek van de inspectie verwachten.