Wilders: geen steun asociaal beleid

Het kabinet hoeft geen steun te verwachten voor 'asociaal beleid'. Dat heeft PVV-leider Geert Wilders woensdag laten weten na afloop van het bezoek dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) aan hem bracht. Andere oppositiepartijen reageren positiever.

"Minister Dijsselbloem zeven minuten op bezoek gehad", twitterde Wilders. "Kop koffie gegeven en gezegd dat hij de steun van de PVV voor asociaal beleid op zijn buik kan schrijven."

Wilders' tweet staat in schril contrast met de reactie van Alexander Pechtold (D66), die enkele minuten eerder twitterde over het gesprek dat hij had met Dijsselbloem. "Minister Dijsselbloem kwam langs. Verkenner voor de begrotingsproblemen van 2013 en 2014. Lastige klus, maar kabinet neemt eindelijk regie."

Ook Arie Slob (ChristenUnie), met wie Dijsselbloem woensdagochtend al sprak, toonde zich na afloop positief over het initiatief van het kabinet. "Het lijkt me een verstandige manier van werken." Onderhandeld wordt er nog niet, maar Slob zei 'altijd bereid' te zijn om 'mee te denken'. Uiteraard wel onder bepaalde voorwaarden.

Dijsselbloem gaat woensdag en donderdag op bezoek bij alle oppositiefracties. De gesprekken zijn bedoeld om de procedure te schetsen voor de komende maanden. Het Centraal Planbureau (CPB) maakt donderdag nieuwe cijfers bekend over de economie, en het is waarschijnlijk dat extra bezuinigingen nodig zijn. Het kabinet moet uiterlijk 30 april op hoofdlijnen aan Brussel laten weten hoe de begroting voor 2014 eruit ziet.

Het kabinet hoopt hierover afspraken te kunnen maken met de oppositie. De coalitiepartijen VVD en PvdA zijn in de Eerste Kamer namelijk afhankelijk van steun van de oppositiepartijen.

Dijsselbloem wilde zelf woensdag nog niet vooruitlopen op mogelijke extra bezuinigingen. Hij wil eerst de CPB-cijfers afwachten en de kwestie daarna vrijdag bespreken in het kabinet.