Foie Gras bestempeld tot Frans erfgoed

Foie GrasIn Frankrijk heeft het nationale parlement foie gras uitgeroepen tot onderdeel van het culturele en culinaire erfgoed van het land. Met de maatregel moet de ganzenleverpastei worden beschermd tegen internationale pogingen om de productie ervan te verbieden. Dierenrechtenorganisaties bepleiten bij de Europese Unie al langere tijd een verbod.

Voor de bereiding van foie gras worden jonge eenden en ganzen in korte tijd vetgemest met maispulp. Hiertoe wordt driemaal daags een metalen pijp in de kelen van de beestjes gestoken, waarna met een hydraulische pomp het voedsel naar binnen wordt geperst. Per dag krijgen de dieren meer dan eenderde van hun lichaamsgewicht aan mais binnen. Dikwijls leidt dit tot opengebarste nekken, levers of magen, omdat de gebruikte dieren de hoeveelheid voedsel niet aankunnen.

De omstreden bereidingswijze moet de foie gras extra vet maken. Het gerecht geldt als een specialiteit van het zuidwesten van Frankrijk. Ongeveer 800.000 kilo wordt jaarlijks in Frankrijk zelf geconsumeerd, daarnaast is het product ook populair in Japan, België, Zwitserland en Duitsland.

Bereiding Foie Gras
Jonge ganzen worden met maispulp vetgemest