Kaarsje bij foto Friso

Het Oostenrijkse Lech staat dit weekeinde stil maakt bij het ski-ongeluk dat prins Friso zondag precies een jaar geleden overkwam. In de 'oude kerk' van het dorp staat een foto van Friso op een zijaltaar, met een brandende kaars ernaast. "We denken aan het tragische ongeval van prins Johan Friso een jaar geleden, 17 februari 2012. God zegene hem en zijn familie", is in het Duits en Engels te lezen op een kaart op hetzelfde altaar.

In de 'nieuwe kerk' een paar meter verder wordt zondag aan het einde van de middag in de Heilige Mis speciaal voor Friso gebeden, zo wordt bij de kerkdeur aangekondigd. "Lech is Friso niet vergeten", heeft burgemeester Ludwig Muxel de laatste dagen steeds weer herhaald.

De devote sfeer rond het godshuis staat zaterdag in schril contrast tot de drukte en bedrijvigheid in het dorp. Het is 'wisseldag' en tegenover een uittocht van gasten staat een invasie van nieuwkomers, die met hun zwaar beladen auto's voor een file zorgen bij de entree van Lech.

Prins Willem-Alexander is met zijn gezin ook aangekomen na een nachtelijke rit in de koninklijke treinwagon, die vrijdagavond in Utrecht aanhaakte bij de zogenoemde Alpen Expres. Dat is de speciale wintersportvakantietrein die het gezelschap tot aan Landeck-Zams vervoert.

Voor de liefhebbers van bijzondere treinen en treinsamenstellingen is het zaterdag een unieke dag. Op veel Oostenrijkse stations staan 'treinspotters' klaar om foto's te maken. Door de ramen naar binnen kijken is er niet bij. Op het perron zorgen leden van de Oostenrijkse veiligheidsdienst er steeds voor dat belangstellenden niet te dicht bij het koninklijke treinstel komen. Koningin Beatrix is maandag al in Lech aangekomen, waar zich inmiddels ook prins Constantijn met zijn gezin en prinses Mabel met haar twee dochters bevinden.

De verwachting is dat de familie in privésfeer zal stilstaan bij Friso's ongeluk.

In kerk Lech brandt kaars bij foto Friso
In kerk Lech brandt kaars bij foto Friso (Foto: ANP)