'Tuchtklacht in Friso-affaire breder'

De tuchtklacht tegen neurochirurg Kees Tulleken behelst meer dan alleen het lekken van informatie rondom de gezondheidstoestand van prins Friso aan NRC Handelsblad. De neurochirurg moet zich ook voor een tuchtrechter verantwoorden voor uitspraken in het televisieprogramma Pauw & Witteman over de behandeling van de politicus Jo Cals voor zijn overlijden in 1971.

Tulleken zegt in een interview met vakblad Medisch Contact deze week dat hij denkt dat er wat zaken bij zijn genomen omdat er anders waarschijnlijk 'helemaal niets van over bleef'. Over de uitspraken die hij deed in Pauw & Witteman zegt hij: "Ik noemde zijn naam niet, maar het was wel herleidbaar."

Verder behelst de klacht een opmerking van Tulleken dat in ziekenhuizen informatie over zogenoemde VIP-patiënten rondzoemt. "Dat is natuurlijk zo, maar dat had ik niet mogen zeggen."

In juli diende de inspectie een tuchtklacht in tegen Tulleken, die in februari in Oostenrijk was toen prins Friso onder een lawine bedolven raakte en in een coma belandde. Hij sprak daar met een collega die Friso behandelde en deelde informatie met zijn vrouw, een journaliste van NRC Handelsblad. Die schreef een geruststellend bericht, terwijl niet veel later bekend werd dat de prins zware hersenschade op had gelopen door zuurstofgebrek.

Of het Regionaal Medisch Tuchtcollege Amsterdam de klacht in behandeling neemt, is nog onduidelijk. Tulleken stelde eerder dat het volgens hem van belang was het volk gerust te stellen.

Maandag werd overigens bekend dat prins Friso sinds kort af en toe tekenen vertoont van zeer gering bewustzijn. "De prognose blijft erg onzeker en het medisch team is nog steeds zeer bezorgd. Het zal nog vele maanden duren voordat er meer duidelijkheid is", meldde de Rijksvoorlichtingsdienst maandag.