'Duits persbureau bood drie ton voor foto Friso'

Een Duits fotopersbureau heeft begin dit jaar aan een verpleger van het ziekenhuis in Innsbruck waarin prins Friso lag driehonderdduizend euro geboden voor een foto met daarop de prins, koningin Beatrix en prinses Mabel. Een foto van alleen Friso was een ton waard. De verpleger ging niet op het aanbod in, maar trok aan de bel bij de leiding van het ziekenhuis.

Dat zegt een woordvoerder van het Oostenrijkse universiteitsziekenhuis zaterdag in het Nederlands Dagblad. De zegsman noemt de actie immoreel.

Als iemand de foto had gemaakt, zou het ziekenhuis die persoon 'tot aan het einde van zijn leven' hebben vervolgd, aldus de woordvoerder. Achterhalen wie een opname had gemaakt, zou niet moeilijk zijn geweest, denkt hij. "Zo veel mensen werkten niet op die afdeling", vertelt de woordvoerder aan de krant.

De Nederlandse pers gedroeg zich volgens de zegsman overigens zeer beschaafd en extreem professioneel.

De Nederlandse prins werd op 17 februari tijdens een skitocht in het Oostenrijkse Lech bedolven door een lawine. Hij liep hersenschade op door zuurstofgebrek. Na bijna twee weken in het ziekenhuis in Innsbruck te hebben gelegen, werd hij overgebracht naar een ziekenhuis in Londen.