Thomas Dekker vertelt uitvoerig over dopinggebruik

Wielrenner Thomas Dekker heeft bekend dat hij toen hij voor de Rabobank fietste vanaf 2006 doping gebruikte. In een interview in NRC Handelsblad vertelt hij zaterdag uitgebreid over zijn gebruik van epo en bloeddoping.

Dekker, die tegenwoordig voor het Amerikaanse Garmin rijdt, kwam in 2005 bij de Raboploeg. "Al snel kreeg ik door dat doping erbij hoorde, dat je jezelf moest prepareren om mee te doen bij de echte jongens." Een jaar later gebruikte hij voor het eerst epo, zo vertelt hij. "Ik wilde winnen, ik wilde erbij horen, ik was er gevoelig voor."

Dekker werd naar eigen zeggen door de artsen van de Rabobankploeg geholpen met zijn dopinggebruik. Die legden hem uit hoe hij epo moest gebruiken. Later bracht een toenmalige begeleider hem in contact met een man die bloedtransfusies deed. "Ik dacht dat dat de weg naar succes was. Alle grote renners deden het, zei hij. Ik heb in de jaren erna drie keer een bloedzak gekregen."

Dekker werd in 2009 voor twee jaar geschorst nadat hij was betrapt op het gebruik van dynepo. "Die twee jaar krijg ik nooit meer terug, mijn onbevangenheid is voor altijd kapot." Dekker raadt jonge renners aan nooit aan doping te beginnen. "Het is het niet waard. Met doping krijg je misschien eerst heel even alles. Maar uiteindelijk blijf je achter met niets."

Volgens NRC Handelsblad blijkt uit gesprekken met tientallen betrokkenen dat bij de Raboploeg, die bestond van 1996 tot vorig jaar, vanaf het eerste jaar doping werd gebruikt. Een anonieme renner vertelt in de krant dat de renners zelf geen epo hoefden te kopen. "We leverden standaard tien procent van ons prijzengeld in, daaruit werd het spul betaald."