Armstrong: ik doe dit voor mijn kinderen

Lance Armstrong deed zijn dopingbekentenis voor zijn kinderen. Dat zei de Amerikaan in het vrijdagnacht uitgezonden tweede deel van zijn interview met Oprah Winfrey. "De oudsten hebben dit niet nodig in hun leven. De jongsten hebben geen idee, maar gaan erover leren", zei een geëmotioneerde Armstrong. "Dit gaat niet weg, maar blijft."

Naar eigen zeggen was het zijn 13-jarige zoon Luke die de Texaan deed beseffen dat hij moest ophouden met liegen. "Ik zag hem me verdedigen op internet en realiseerde me dat ik met hem moest praten." Armstrong deed dat tijdens de feestdagen, vertelde hij met een brok in zijn keel. "Ik heb ze verteld dat de dopinggeruchten waar zijn. Jullie hebben me jarenlang zien liegen en mezelf meedogenloos zien verdedigen en daarom vertrouwen jullie me, maar verdedig me niet meer."

'The Boss' omschreef zichzelf als 'van mijn voetstuk gevallen, nederig en beschaamd'. "Ik geloofde echt dat ik onkwetsbaar was. Die gast bestaat nog steeds, maar ik moet hem kwijt raken." Vanuit zijn gevoel van onkwetsbaarheid stuurde hij de veelbesproken foto van zichzelf op de bank onder zeven gele truien via Twitter de wereld in. "Dat was opstandigheid. Het enge is dat ik het toen een goed idee vond."

Armstrong gaf ook nog aan zijn levenslange verbanning uit de sport te zwaar te vinden en te hopen dat er een manier is om weer aan hardloopwedstrijden, triatlons en lokale wielerraces mee te kunnen doen. "Heel egoïstisch hoop ik dat, maar ik weet dat het niet realistisch is. Ik denk dat ik het verdien om ooit weer aan sport te mogen doen. Ik heb de doodstraf gekregen. Ik verdien een straf, maar weet niet of ik de doodstraf verdien."

Het had weinig uitgemaakt als mensen dichtbij hem tijdens zijn loopbaan hadden gezegd dat hij moest stoppen met doping, gaf Armstrong aan. "Kristin had me graag zien stoppen met liegen", verwees hij naar zijn ex-vrouw. "Ze gelooft in de kracht van eerlijkheid, dat de waarheid bevrijdt, maar ik geloofde iets anders."

Uiteindelijk vroeg hij Kristin om haar zegen voor zijn comeback en die kreeg hij 'op voorwaarde dat ik nooit meer over de grens zou gaan'. Toch geloofde Armstrong dat hij de Tour een achtste keer kon winnen. "Ik denk dat de sport nu heel schoon is. Er is veel veranderd sinds het bloedpaspoort is ingevoerd."

Een aantijging van Travis Tygart, de baas van de Amerikaanse antidopingautoriteit Usada, dat hij Usada een forse donatie had aangeboden, weerlegde Armstrong en passant nog wel in zijn bekende, overtuigende stijl. "Ik heb dat niet gedaan en andere mensen in mijn kamp ook niet. Er staat heel veel in het rapport van duizend pagina's, maar dat niet. Waarom niet?"

Of hij weer uit de put kruipt, weet Armstrong niet. "Ik weet niet wat de toekomst brengt en daar heb ik het steeds makkelijker mee. Vroeger was ik er gek van geworden." Uiteindelijk ziet Armstrong, die aangaf in therapie te zijn, ook een lichtpuntje. "Dit gaat me helpen een beter mens te worden. Na mijn kankerdiagnose was ik ook een beter en slimmer mens, maar toen raakte ik de weg kwijt. Dat mag nu niet meer gebeuren."