Echtpaar niet vervolgd voor dood inbreker

Een echtpaar uit het Brabantse Diessen dat vorig jaar geweld gebruikte om een inbreker te bedwingen wordt niet vervolgd voor de dood van de dief. Het OM is van mening dat het koppel geen excessief geweld heeft gebruikt en nooit van plan was de man te doden. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Breda donderdag bekendgemaakt.

De inbreker was 25 september bezig vogels uit de volière van het echtpaar te stelen toen hij werd betrapt. De man en vrouw hielden de dief onder meer bij zijn benen en hals vast om te voorkomen dat hij dat zou vluchten.

De man overleed kort nadat het echtpaar hem had overgedragen aan de politie. Het Nederlands Forensisch Instituut heeft vastgesteld dat de dief door verstikking om het leven is gekomen.

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) zei vorig jaar na het incident dat de inbreker het aan zichzelf te danken had. "Het is treurig dat er iemand dood is gegaan, maar dat is wel een inbrekersrisico", zei Teeven. Uit een peiling van Maurice de Hond bleek driekwart van de Nederlanders het eens te zijn met Teeven.